Aan de andere kant...

Onderwerpen en discussies over de verhalen.
Sjack013
Berichten: 501
Lid geworden op: zo 04 sep 2011, 15:18
Vul het getal in: 123
Locatie: Tilburg

Re: Aan de andere kant...

Bericht door Sjack013 » ma 09 nov 2015, 17:13

Als ik zo de reacties lees, is alles bepalend vanuit welk kerkgenootschap je afkomstig bent. Protestant-Christelijke Kerken hameren op schuld en schuldgevoelens. Ik ben opgevoed met het Roomse. Het was wel zondig, maar na een keertje biechten was je het kwijt. En dat scheelt een hoop. Toch ben ik opgevoed met vooroordelen. Je wordt immers niet alleen door de Kerk opgevoed. Je sociale omgeving is waarschijnlijk net zo bepalend. Door de beeldvorming die je daardoor krijgt, vormt bij jou ook een beeld, al dan niet terecht. Ik had moeite met de vooroordelen die ikzelf had. Ik kende geen één homoseksueel. De enige bekende homo was Albert Mol. Niet bepaalt een evenbeeld van mij. Ik herkende me niet in hem. Daardoor heb ik jaren gedacht dat ik wellicht biseksueel zou zijn, omdat ik jongens toen heel leuk vond en geen hekel had aan meisjes.
Pas toen ik meer homo's leerde kennen, werd voor mij duidelijk dat een geen stereotype homo bestaat. De diversiteit is mega. Intussen had ik wel intieme vriendschappen gehad met zowel jongens als meisjes. Voor mij was het een kwestie van uitproberen. Waar voelde ik me het gelukkigst bij. Dat was voor mij het zoeken. Feitelijk is het heel simpel. Je wordt verliefd om 'n mens. Dat hij man of vrouw is, doet eigenlijk niets ter zake. Dat bepaalt enkel het etiquette die wij erop plakken. Zolang je maar eerlijk met je gevoelens omgaat, kun je jezelf in de spiegel kijken.

Het internet opent de wereld. Het creëert geen richtingen. Hooguit stimuleert het jouw nadenken over zaken. Je ontdekt dat er meer is onder de zon. Het verbreed je kijk op de samenleving. Wat je ermee doet, is je eigen keus. Pornosites stimuleert niet het vreemdgaan. Die afweging maakt ieder mens zelf. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Viktor kiest er ook voor om op deze manier stoom af te blazen. Ik ga daar geen moralistische waarde aangeven. Je moet dat zien als een hulpmiddel. En dat geldt voor het hele internetgebeuren. Het is een hulpmiddel, maar de afwegingen maak jezelf. En de consequenties dus ook. Die neem je daarin mee.

Sjack

Thomas
Berichten: 58
Lid geworden op: di 21 okt 2014, 13:20
Vul het getal in: 123

Re: Aan de andere kant...

Bericht door Thomas » ma 09 nov 2015, 20:15

Hoi allemaal,

Wat een uitgebreide discussie is dit intussen aan het worden. Geweldig dat het nu eens een keer niet gaat over de diepgang van een verhaal en of dat er met of zonder taalfouten staat.

Leuk ook dat er zoveel verschillende invalshoeken zichtbaar zijn. Zelf kom ik ook uit een katholiek nest, maar dat is niet fundamenteel anders dan hoe het er in protestantse en gereformeerde kringen aan toe gaat. Ik ben pas op latere leeftijd gaan inzien dat de kerk dogmatisch en bekrompen is. Met name het openbaar worden van het grootschalige kindermisbruik en de manier waarop de kerk daarmee omgaat, heeft ervoor gezorgd dat ik volledig ben afgehaakt. Ik ben blij dat ik van Jablan het woord Pederast heb geleerd, zodat ik geen andere woorden meer hoef te gebruiken. De twee grondgeboden die Michael nog even memoreerde (Heb God lief en heb uw naaste lief zoals je jezelf lief hebt) werden in mijn tijd (tweede helft van de vorige eeuw) met zoveel kerkelijke geboden en interpretaties overgoten dat er alleen maar een keurslijf overbleef. Mooi dat Michael het probleem waar de kerken ons mee opzadelen in het verhaal van Victor en Ciska zo goed laat zien. Twee dingen zijn in deze situatie belangrijk.

Eén is dat jongeren die nog wel een keuze hebben, het lef krijgen om die keuze ook echt te maken. Dat zij door het verhaal van Michael en de discussie hier het inzicht krijgen waarmee ze verder kunnen. Jammer is wel dat deze jongeren niet aan de discussie deelnemen, maar hopelijk zijn er wel die het lezen en er uit leren dat voor jezelf kiezen nooit verkeerd is. Tegen hen zou ik willen zeggen "Heb je naaste lief zoals jezelf" betekent niet dat je die naaste méér lief moet hebben dan jezelf.

Twee is dat mensen zoals drekes en ik, die destijds een bepaalde keuze hebben gemaakt, daar op de een of andere manier verder mee kunnen. Of dat binnen de voortzetting van een bestaand huwelijk kan, of dat het daarvoor nodig is dat partners elk een eigen weg op gaan is van veel factoren afhankelijk. Toen ik vorig jaar uit de kast kwam, werd mijn vrouw gevraagd waarom ze in 's hemels naam bij mij wilde blijven. Tsja, dat weten alleen zij en ik; niks bijzonders, maar we kunnen gewoon niet zonder elkaar. Als je wat metafysisch denkt zou je kunnen zeggen dat wij voor elkaar geboren waren. Toch zouden we in een eerdere periode misschien wel uit elkaar gegaan zijn. Maar dat zullen we nooit weten komen want dat is verleden tijd. Drekes, van jouw begrijp ik dat je nog niet open bent over wat er van binnen in je leeft. Dat kon ik een hele tijd ook niet en ik snap je wel wanneer je zegt dat dat echt niet makkelijk is. Voor mij was het uiteindelijk onhoudbaar en door het geen geheim meer te laten zijn hoop ik het in mijn hoofd wat stabieler wordt en vrede krijg met de situatie die is ontstaan. Ook mijn vrouw heeft er niet voor gekozen om met een homo samen te leven, maar het maakt voor haar enkele zaken uit het verleden wel een stuk duidelijker.

Wat ik heb geleerd is dat "wat niet weet, dat niet deert" hierbij niet van toepassing is. Wat je in je geheime leven doet, beïnvloedt je gedrag en je emoties in de werkelijke wereld echt heel sterk. Ook als je zelf vindt dat je het heel goed kunt scheiden, dat je je partner er geen kwaad mee doet en dat je toch het recht hebt om je eigen vrijheid te nemen, kom je uiteindelijk wel bedrogen uit. Dat zie je aan Victor, die zich in allerlei bochten moet wringen om, op een avond dat Ciska zijn liefde van hem wil, daar onderuit te komen. Nee, natuurlijk kan hij zich niet lekker laten gaan bij Ciska als hij net daarvoor met zichzelf bezig is geweest. En net doen alsof gaat al helemaal niet. Dan baal je als een stekker dat je wel voor jezelf, maar niet voor elkaar gekozen hebt; dan ben je niet trots op jezelf. En als je niet trots op jezelf kunt zijn, dan lijdt je relatie daaronder. In het verhaal lees je ook dat Victor kortaf wordt en zelfs boos wordt op Ciska, terwijl zij dat echt niet zal begrijpen. Misschien vind je dat ik wat belerend over kom, maar wat Victor meemaakt, is echt de realiteit.

Ik wil niet het internet de schuld er van geven, maar het is wel de katalysator, waardoor je hoofd op hol gaat. Zolang het bij boekjes blijft is het nog wel te behappen, maar als het zodanig fysiek wordt dat je via cam of in het echt contact met mannen krijgt, begint het knap lastig te worden. Ik ben er van overtuigd dat je je eigen geluk kunt sturen. Natuurlijk, als je homo bent, wordt je seksuele drift niet getriggerd door een vrouwenlijf. Maar misschien wel door haar warmte of haar hartstocht. Zolang je je daar op richt, past je geest zich daar wel bij aan en leer je om er op te reageren. Maar als je je gaat richten op wat je eigenlijk niet kunt krijgen, dan wordt dat juist een obsessie en zul je geen oog meer hebben voor de leuke dingen met je partner. Natuurlijk is het niet nodig om op deze manier met je partner om te blijven gaan, maar het is wel een kwestie van keuze. En ik denk dat er niet veel keuzes zijn. Of je probeert er samen wat van te maken, of je gaat uit elkaar. Ik heb lang geprobeerd om mezelf ervan te overtuigen dat er nog een (geheime) middenweg was, maar die zie ik niet meer.

Misschien is dit wel een heel bijzondere wending, maar probeer de situatie van een getrouwde homo eens te vergelijken met die van een pedofiel. Zijn geest is niet afwijkend omdat hij naar mannen trekt, iets wat in het verleden ook maatschappelijk en moreel niet werd geaccepteerd want homo's waren gewoon ziek in hun hoofd, maar omdat hij naar kinderen trekt. Vooropgesteld, ik heb helemaal geen gevoel bij pedofilie, maar ik kan me voorstellen dat zij net zo aangetrokken worden tot kinderen als wij (homo's) door andere mannen. Natuurlijk moeten we dat maatschappelijk en moreel onaanvaardbaar blijven vinden; kinderen moeten hun eigen ontwikkeling kunnen volgen en keuzes kunnen maken, zonder daarin door seks van volwassenen te worden beïnvloed. Maar is de dagelijkse problematiek waar een pedofiel mee te maken krijgt niet vergelijkbaar met die van een getrouwde homo? Wat ik er maar mee wil zeggen, is dat het niet een gekke gedachte is om op je eigen manier (hoewel niet optimaal) toch wat van je leven te maken. En dan heeft een getrouwde homo het misschien toch nog iets makkelijker, als je tenminste een partner hebt die dit kan accepteren.

Alles goed en wel, ook in het verhaal van Victor en Ciska kan het nog alle kanten op en gezien de reputatie die Michael intussen heeft, zal hij ons daarbij nog heel wat hartkloppingen bezorgen.

Groeten, Thomas.

Jablan
Berichten: 192
Lid geworden op: vr 04 feb 2011, 19:54
Vul het getal in: 0
Contacteer:

Re: Aan de andere kant...

Bericht door Jablan » do 12 nov 2015, 23:42

Kleine zijstraat n.a.v. een gedachte van Thomas
Thomas schreef:... Eén is dat jongeren die nog wel een keuze hebben, het lef krijgen om die keuze ook echt te maken. Dat zij door het verhaal van Michael en de discussie hier het inzicht krijgen waarmee ze verder kunnen. Jammer is wel dat deze jongeren niet aan de discussie deelnemen, maar hopelijk zijn er wel die het lezen ...
Ik heb gemerkt, dat boeken andere lezers trekken dan online-verhalen. Daarom denk ik, dat het goed zou zijn, wanneer Michael en Oliver hun verhalen ook als boek zouden uitgeven, zodat meer lezers worden bereikt. Via Amazon-Kindle kan dat zelfs als gratis boek. Voor de Nederlandstalige markt zijn andere winkels belangrijker en daarvoor is een label van MijnBestseller het beste kanaal. Bij MijnBeststeller moet je er een prijs op zetten voor gedrukte exemplaren, bij sommige labels kun je er een gratis Ebook van maken.

Michael87
Berichten: 458
Lid geworden op: za 17 aug 2013, 08:22
Vul het getal in: 123
Contacteer:

Re: Aan de andere kant...

Bericht door Michael87 » zo 15 nov 2015, 10:22

Dag allemaal,

Aan de andere kant, deel 16. Eindelijk is het zover, Vic en Manuel gaan op tournee. Gaat het Vic lukken Manuel op afstand te houden of wordt de situatie langzamerhand onhoudbaar voor hem?

Veel leesplezier!

Groet,
Michael
[i]**Als je alles loslaat, heb je twee handen vrij om de toekomst te grijpen**[/i]

Thomas
Berichten: 58
Lid geworden op: di 21 okt 2014, 13:20
Vul het getal in: 123

Re: Aan de andere kant...

Bericht door Thomas » zo 15 nov 2015, 23:57

Oei, Michael,
Wat is het leven soms wreed...
En wat kun jij dat goed laten zien...
Ik hoop dat het volgende deel iets minder emotie kent, want ik word er wel treurig van.
Compliment dus, omdat je het zo levensecht beschrijft.
Gr. Thomas

drekes
Berichten: 6
Lid geworden op: ma 08 jun 2015, 10:21
Vul het getal in: 123

Re: Aan de andere kant...

Bericht door drekes » ma 16 nov 2015, 16:19

Michael,

Wat goed geschreven ook deze keer weer.
De opwinding en geilheid, maar ook de irritatie en boosheid van Vic slaat letterlijk zo op je over. Te meer omdat ik genoeg van dit soort situaties meegemaakt heb en me dus zo goed in hem kan verplaatsen in deze situatie. Hoe vaak heb ik al niet met een stijve gezeten, gelegen of gestaan, alleen door in de buurt te zijn van de ander. Of door te bedenken dat diegene aan de andere kant van de muur onder de douche staat of wat dan ook. Fantaserend over zijn naakte lijf... en daarna balend toch ook wel over kansen die je voorbij hebt laten gaan en aan de andere kant het schuldgevoel over de gedachten die je toch weer hebt toegelaten.
Wat zou ik doen? In hoeverre zou ik het toelaten? Tot op heden altijd kunnen weerstaan, maar wat nou als je van die ander weet hoe het zit of zelfs als die ander zelf juist de gelegenheid zou bieden of zou aandringen...
Op zoek gaan naar een uitlaatklep mbv internet en dan die herkenbare tweestrijd. Telkens weer in je hoofd hetzelfde verhaal. Wat is er nou verkeerd aan.
En wat als je wel toegeeft aan je verlangens? Het is alleen maar seks toch? Of eigenlijk niet eens perse. Al is het alleen maar kijken en bekeken worden, beetje voelen, beetje tasten. Samen masturberen. Wat is daar nu verkeerd aan? Als ik daarmee een uitlaatklep heb en een nieuwe bron voor fantaseren, dan hoef ik daarna niet meer zo nodig… misschien….

Herkenbaar die irritatie en boosheid.
Heb je het net een beetje onder controle of in elk geval voor jezelf op een rijtje gezet, komt je vrouw weer met een opmerking. Het is goed bedoeld, maar op dat moment raak je er door geïrriteerd en wordt je onredelijk. Het is natuurlijk terecht en daardoor reageer je er ook zo heftig op. Ze heeft gelijk, maar nu even niet. Je voelt je betrapt en je bent meer boos op jezelf dan op haar. Je voelt je sowieso al schuldig, dan komt zij er ook nog eens overheen om dat schuldgevoel aan te wakkeren. Het wordt er niet beter op, omdat je dat ook weer op haar af reageert...

Zo maar wat gedachten, niet geordend of wat ook. Het heeft me verward zoals je ziet. Teken van het feit dat je ook in dit hoofdstuk weer de juiste snaar hebt geraakt. Het wordt bijna gevaarlijk het vervolg te gaan lezen; gaat het mijn geweten sussen? Loop ik het risico dat ik me juist ga open stellen? Of zal ik een inzicht krijgen in deze situatie waarmee ik het handelen en verder kan?

Ik weet niet of je in dit verhaal puur baseert op je eigen ideeën, of dat je iemand als voorbeeld hebt voor Vic. Maar het is voor mij inmiddels zo’n levensechte persoon, dat ik bijna het gevoel krijg dat ik hem wel eens zou willen ontmoeten… ;)

Michael87
Berichten: 458
Lid geworden op: za 17 aug 2013, 08:22
Vul het getal in: 123
Contacteer:

Re: Aan de andere kant...

Bericht door Michael87 » ma 16 nov 2015, 18:59

Dag Drekes,

Allereerst, bedankt voor je uitgebreide reactie. Je vraagt of ik dit verhaal puur baseer op mijn eigen ideeën of dat er iemand is die model voor Victor heeft gestaan.
Laat ik het zo zeggen, voor ik aan een verhaal begin, doe ik de nodige research. In dit geval was een onderdeel daarvan het praten met mannen die, net als Vic, in een Orpheus relatie zitten of hebben gezeten. Met name één man heeft me tot in detail verteld hoe hij zijn dubbelleven ervoer. Had hij dat niet gedaan, dan was ik nooit in staat geweest dit verhaal op deze manier te schrijven. Door hem ben ik het namelijk gaan begrijpen en kon ik me in Victor verplaatsen.
Desalniettemin is het verhaal echt fictie en komt het uit mijn dikke duim.

Groet,
Michael
[i]**Als je alles loslaat, heb je twee handen vrij om de toekomst te grijpen**[/i]

Sjack013
Berichten: 501
Lid geworden op: zo 04 sep 2011, 15:18
Vul het getal in: 123
Locatie: Tilburg

Re: Aan de andere kant...

Bericht door Sjack013 » ma 16 nov 2015, 22:02

Het wordt buigen of barsten voor Victor. De drang om er iets aan te doen wordt te groot voor hem. Vertellen tegen Ciska over zijn behoeften? Ciska inschattend ontploft dan de bom. Ze zal hem voor het blok zetten. En daar is Victor het meest bang voor. Hij wil nog niet kiezen en van 2 geneugten tegelijk genieten. Openlijk een relatie met Ciska en stiekem de pornosites bezoeken. Ik verwacht niet dat Ciska dat accepteer.

Daarnaast groeien de behoeften naar Manuel steeds verder. Luisteren naar de douche en fantaseren over hem. Ja, dat is veilig. Maar als Manuel massage aanbiedt, ja dan wordt het meteen concreet en schrikt hij zich te pletter. Dit wordt een onhoudbare situatie. Nee....., dat is het al. Hij zal toch eens definitieve beslissingen moeten nemen. Welke het ook zijn.
Nieuwsgierig kijk ik uit naar het vervolg.
Bedankt Michael,

Sjack

Oliver
Beheerder
Berichten: 750
Lid geworden op: vr 05 dec 2008, 21:45

Re: Aan de andere kant...

Bericht door Oliver » za 21 nov 2015, 13:07

Je hebt een fijne dikke duim. :D

Ik begin toch wel benieuwd te raken naar de agenda van Manuel. Gaat hij rekening houden met de situatie, of gaat hij echt de grenzen opzoeken?

DomiNiC
Berichten: 163
Lid geworden op: zo 30 mar 2014, 02:41
Vul het getal in: 123
Locatie: Somewhere under the rainbow

Re: Aan de andere kant...

Bericht door DomiNiC » za 21 nov 2015, 13:29

Oliver schreef:.. de agenda van Miguel...

Hm? Waar komt Miguel ineens vandaan? :-)

Plaats reactie