Uitwerken van ideen voor verhalen

Als er mensen zijn die een enquete/poll op willen zetten, ga je gang!
Plaats reactie

Ideeen laten uitwerken in een verhaal door Oliver

Peiling eindigde op do 27 mei 2010, 22:09

Ja geweldig
2
33%
Nee
2
33%
Geen idee/weet niet.
2
33%
 
Totaal aantal stemmen: 6

Raymonm
Berichten: 94
Lid geworden op: za 11 apr 2009, 13:09

Uitwerken van ideen voor verhalen

Bericht door Raymonm » do 13 mei 2010, 22:09

Goedenavond,

Ik was wat rond aan het surfen op diverse websites en kwam ineens op een idee.

Zou het niet leuk als wij bij onze oliver een idee voor een verhaal konden aanleveren, wat hij zou uitwerken tot een verhaal? Bijgaand de poll, gelieve in te vullen..

@iedereen.
Het is natuurlijk een vraagstellen, er is geen sprake van realiteit dat Oliver dit gaat doen, maar wie weet, over een goed idee kan natuurlijk altijd gescheven worden ;)

Oliver
Beheerder
Berichten: 825
Lid geworden op: vr 05 dec 2008, 21:45

Re: Uitwerken van ideen voor verhalen

Bericht door Oliver » vr 14 mei 2010, 19:31

Als mensen stemmen, is het wel leuk om in een reactie te lezen waarom....
;)

cor van dongen
Berichten: 322
Lid geworden op: za 06 dec 2008, 23:39

Re: Uitwerken van ideen voor verhalen

Bericht door cor van dongen » vr 14 mei 2010, 20:49

Oliver,,
je hebt gelijk. Uiteraard is het van belang om te weten waarom je lezers via hun eigen ideeën invloed zouden willen uitoefenen op jouw verhaal.

Zolang het gaat om meelevende reacties met betrekking tot de hoofdpersonen, is er denk ik weinig mis mee om ideeën te poneren.
Maar als het gaat om ingrijpende, dwingende bijdragen, die zouden aangeven hoe de schrijver zijn verhaal moet invullen, dan is het natuurlijk helemaal belachelijk. Jij bent de schrijver en je moet je niks gelegen laten liggen aan wat de lezer vindt hoe het verhaal verder gaat.
Als het een ideetje betreft, waarvan je zelf vindt dat je dat kunt gebruiken, dan is het je goed recht dat te doen. Ik ben echter benieuwd hoe een en ander door de lezers zou moeten, of kunnen worden ingevuld in de praktijk.
Volgens mij ben je zelf creatief genoeg.

Lieve groet,
Cor

Oliver
Beheerder
Berichten: 825
Lid geworden op: vr 05 dec 2008, 21:45

Re: Uitwerken van ideen voor verhalen

Bericht door Oliver » vr 14 mei 2010, 20:57

Hmmz, Cor kent me een beetje...
:D

Bij verhalen die lopen heb ik inderdaad al de grote lijnen in mijn hoofd zitten, dus aanpassen van de verhaallijn zal niet makkelijk meer gaan.
Maar volgens mij gaat de poll meer over ideeën voor nieuwe komende verhalen.

cor van dongen
Berichten: 322
Lid geworden op: za 06 dec 2008, 23:39

Re: Uitwerken van ideen voor verhalen

Bericht door cor van dongen » vr 14 mei 2010, 22:05

Tuurlijk is er niks mis met een idee aandragen voor een verhaal voordat je eraan begint. Per slot van rekening kun je door de meest merkwaardige of gekke invallen, of informatie geïnspireerd worden tot een verhaal of zelfs een boek. Een van de beroemdste boeken uit de wereldliteratuur (Madame Bovary door Gustav Flaubert) werd geïnspireerd door een klein artikeltje over een gebeurtenis in een regionale krant.
Daar hoef je dus geen poll voor op te zetten. Wat was nou eigenlijk de bedoeling Ray?
Groetjes
Cor

Oliver
Beheerder
Berichten: 825
Lid geworden op: vr 05 dec 2008, 21:45

Re: Uitwerken van ideen voor verhalen

Bericht door Oliver » za 05 jun 2010, 00:04

Nou, gelijkere stemmen kunnen we niet hebben geloof ik. :D

Ik krijg wel vaker ideeën aangeboden: 'daar zou je eens een verhaal over moeten schrijven", maar om eerlijk te zijn kan ik daar vaak weinig mee. Het moet in mijn fantasie zitten, anders droogt het heel snel uit. Aandringen heeft bij mij dus ook geen enkel nut.
Wat wel werkt is in een gesprek een beetje gaan filosoferen over een verhaallijn. Dat geeft me wel eens inzichten en ideeën om op voort te borduren.

Mijn inspiratie zit in hele kleine dingen. Mooiste voorbeeld is wel Terence.

Dat kwam hierdoor; http://www.youtube.com/watch?v=_qf0puHJ-KM Door stom toeval tegen gekomen, maar het maakte wel meteen een klik in mijn hoofd. De naam Terence is dus ook niet helemaal toevallig.
;)

Johan Levi
Berichten: 22
Lid geworden op: zo 07 mar 2010, 13:09

Re: Uitwerken van ideen voor verhalen

Bericht door Johan Levi » zo 13 jun 2010, 13:25

Ach ik ben weer laat. Maar gezien het feit dat maar 6 mensen deze poll hebben ingevuld, lijkt mij dat er weinig interesse is. Het lijkt mij ook geen goed idee. Oliver kennende en zelf nadenkend hierover, ook als iemand die ook soms tracht een verhaal neer te zetten, kan ik mij moeilijk voorstellen dat een idee zomaar door een ander is uit te werken. Ik zou er niet aan beginnen, als auteur heb je mogelijk heel andere lijnen in je hoofd als een "idee-aandrager". Dat kan alleen maar dwingend worden en dus teleurstelling opleveren. Ik kan mij niet indenken dat je (ik) als auteur in een "korset" gedwongen wil zijn. Ergens een idee oppikken, zoals Oliver dat aangeeft, is van heel andere aard. Dat gebeurt mij ook en daar ben ik blij om, omdat ik dan kan doen met het idee wat ik zelf wil. Zo zijn mijn verhalen ook ontstaan, deels uit eigen ervaring, deels uit en babbel met een vriend, of gewoon ergens een advertentie. Ja, de gedichten? Dat is wel duidelijk: mijn eigen ervaring!
Groet,
Johan Levi

retah
Berichten: 28
Lid geworden op: vr 12 dec 2008, 01:17
Vul het getal in: 0
Locatie: Capelle aan den IJssel

Re: Uitwerken van ideen voor verhalen

Bericht door retah » wo 29 sep 2010, 00:33

Naar mijn mening moeten we het bedenken en uitwerken van verhalen overlaten aan de auteurs. Ik ben geen schrijver dat laat ik graag over aan mensen die dit kunnen en de inspiratie hebben om een verhaal te maken. Wel probeer ik op de goede en mooie verhalen commentaren te leveren en doormiddel van deze comments aan de auteur te laten merken dat zijn verhalen worden gelezen en er een waardering aan wordt verbonden, soms met kanttekeningen, maar altijd positief bedoeld.
Natuurlijk zijn de meningen verdeeld dat is ook goed, ieder zijn eigen plezier aan een verhaal, en daarom zal ik een naar mijn mening slecht of zelfs mensonterend verhaal nooit een beoordeling geven. Kortom laat de ideën voor de verhalen over aan de schrijvers dan laten wij onze mening daar wel op los. Henk H

Plaats reactie